Västerbottenpaj med filodeg

Ersätt den vanliga pajdegen med filodeg nästa gång du gör västerbottenpaj. Vips, så har du en ny version av denna klassiska paj! Den fungerar lika bra till kräftskivan, på mezebordet som ensamrätt. Receptet ger 4 portioner som huvudrätt, 6 portioner om den serveras som tillbehör.

Ingredienser

Portioner: 4
8 ark
Sevan Filodeg
ca 1 dl
rapsolja
150 g
riven västerbottensost
Äggstanning:
2 st
ägg
2 dl
vispgrädde
1 tsk
salt

Gör såhär

1. Sätt ugnen på 175 °C. 

 

2. Äggstanning: Vispa ihop ägg, vispgrädde och salt i en bunke.

 

3. Pajdeg: Pensla en ugnsform med ca 28 cm i diameter med olja. Pensla sedan 2 ark filodeg med olja åt gången. Lägg dem ovanpå varandra med kortsidan mot dig. Strö över 1 dl ost och vecka ihop degen löst mot dig. Snurra sen löst ena änden mot dig, andra änden från dig, ungefär som en lussebulle, men inte lika tajt. Lägg ”bullen” i ugnsformen och upprepa tills du har fyra stycken. Se till att de täcker botten på formen och har lite luft mellan sig så att äggstanningen kan rinna ner emellan.

 

4. Häll äggstanningen över filodegen och grädda pajen mitt i ugnen 20–25 min eller tills den är gyllenbrun. Låt svalna en aning innan servering.
 

Glöm inte att köpa hem