Uppochnervänd äppelkaka med filodeg

Det snabba och roliga alternativet när man är sugen på något gott, antingen som fika eller dessert. Receptet fyller en hel ugnsplåt och därför utmärkt när man är många som vill smaka. Servera gärna tillsammans med en skopa glass och lite hackade nötter

Ingredienser

Portioner: 10
4 st
Äpplen
2 msk
Sevan dadelsirap
2 msk
Strösocker
1/2 msk
Kanel
200 g
Smör
10 ark
Sevan Filodeg
Till servering
Glass och hackade nötter

Gör så här

 

1. Sätt ugnen på 180°C. Skiva äpplena i tunna skivor. Smält smöret.

 

2. Täck en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringa dadelsirap över hela pappret. Sprid ut äppelskivorna över dadelsirapen. Pudra över kanel och strösocker över äppelskivorna.

 

3. Ta fram 10 filodegsark och lägg dem på en ren arbetsyta. Pensla ena sidan av ett ark med smält smör och lägg sen den penslade sidan nedåt över äpplena. Upprepa med resterande ark, som läggs ovanpå varandra. Sista arket penslas med smör på båda sidor.

 

4. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 20 min eller tills filodegen blivit gyllenbrun. Låt svalna en aning innan äppelkakan vänds upp på ett stort fat eller skärbräda. Skär upp i portionsstorlekar och servera kakan ljummen med en kula vaniljglass.