Sega choklad- och dadelkakor

Dadlar, choklad och tahina tycker vi är underbart gott. Här kombineras de tre ingredienserna i en härligt seg, kolaknäckig kaka. Lika god året om! Receptet ger ca 20 kakor.

Ingredienser

3 ½ dl
vetemjöl
1 tsk
bakpulver
1 tsk
majsstärkelse
½ tsk
vaniljpulver
2 krm
salt
100 g
mörk choklad
20 st
Sevan Dadlar
50 g
rumstempererat smör
1 dl
olivolja
2 dl
ljust muscovadosocker
½ dl
strösocker
1 st
ägg
2 msk
Sevan Tahina
en nypa
flingsalt

Gör såhär

1. Blanda vetemjöl, bakpulver, majsstärkelse, vaniljpulver och salt i en bunke. Bryt chokladen i mindre bitar. Skär dadlarna i halvor. Spara 20 st dadelhalvor och skär resten i mindre bitar.

 

2. Vispa smör, olivolja, ljust muscovadosocker och strösocker fluffigt i en bunke. Tillsätt ägg och tahina och vispa till en jämn smet. Blanda sedan ner de torra ingredienserna, 3/4 av chokladen och dadlarna (förutom de 20 st halvorna som du sparat) i bunken.

 

3. Täck degen och ställ i kyl ca 2–3 timmar.

 

4. Sätt ugnen på 175 °C. Förbered två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Skopa upp smeten till 20 stycken bollar (ca 30 g per kaka), lägg 10 stycken på vardera plåt. Försök ha ett mellanrum på ca 10 cm mellan kakorna. Fördela resterande choklad och en dadelhalva i varje kaka. Strö över lite flingsalt.

 

5. Grädda en plåt i taget i 10–15 min eller tills kanterna blivit gyllenbruna. Låt svalna på plåten ca 5 min och lägg sedan över på ett galler och låt svalna helt.