Saffransris med harissalax, pistagenötter och granatäpple

För oss fungerar saffran året om, inte enbart vid juletid. Smaksätt vårt libanesiska ris med saffran och ge laxen sting genom att använda vår Harissa i marinaden. En perfekt måltid såväl till vardag som helg!

Ingredienser

Portioner: 4
Saffransris:
3 dl
Sevan Libanesiskt ris
1 st
gul lök
1 st
vitlöksklyfta
2 msk
smör
½ g
saffran
6 dl
vatten
1 tärning
grönsaksbuljong
1 tsk
salt
Lax:
600 g
laxfilé
1 ½ msk
Sevan Harissa
½ st
citron (skalet)
1 tsk
honung
2 krm
salt
Tillbehör:
50 g
pistagenötter
1 st
granatäpple

Gör såhär

1. Skölj riset. Hacka lök och vitlök. Sätt ugnen på 180 °C.

 

2. Saffransris: Hetta upp smör i en gryta och stek lök på låg värme tills den blivit mjuk, ca 5 min. Tillsätt vitlök, ris och saffran. Stek tills riset börjar bli lite genomskinligt. Häll på vatten, grönsaksbuljong och salt. Koka under lock ca 10 min, tills all vätska kokat bort. Lufta riset med en gaffel och låt stå i 5 min efter att det kokat klart.

 

3. Lax: Blanda ihop harissa, citronskal, honung och salt och bred över laxen. Stek i ugnen ca 15 min eller tills laxens innertemperatur är 54 °C.

 

4. Hacka pistagenötterna och ta ut kärnorna ur granatäpplet. Sprinkla dem över laxen och saffransriset vid servering. Om så önskas, toppa med några myntablad.