Harissalax med pärlcouscous och tahinasås

Den här laxen får ett härligt sting av harissa, färsk ingefära och vitlök. Harissa är en chillipasta, ursprungligen från Tunisien, som används flitigt i hela Nordafrika. Pärlcouscous får sällskap av färsk mynta, persilja och en skvätt citron. Pricken över i blir den yoghurtbaserade tahinadressingen.

Ingredienser

Portioner: 4
Lax:
2 msk
Sevan Harissa
500 g
lax
1 msk
riven färsk ingefära
2 st
rivna vitlöksklyftor
1 msk
honung
1 tsk
salt
Pärlcouscous:
3 dl
Sevan Pärlcouscous
1 kruka
mynta
1 kruka
persilja
2 st
citroner
1 msk
olivolja
salt
Tahinasås:
1 dl
turkisk yoghurt
½ dl
Sevan Tahina
1 msk
riven färsk ingefära
1 st
riven vitlöksklyfta
1 tsk
sojasås
2 tsk
honung
½ st
citron
salt
Sallad:
1 st
gurka
1 frp
physalis
1 frp
mâchesallad 
½ st
citron
2 tsk
olivolja
salt

Gör såhär

1. Lax: Blanda harissa, ingefära, vitlök, sojasås, honung och salt till en marinad i en bunke. Lägg ner laxen och se till att den täcks av marinaden. Låt stå i kyl ca 1 h. 


2. Pärlcouscous: Koka pärlcouscous enligt anvisning på förpackningen. Finhacka mynta och persilja och lägg i en skål tillsammans med saften från två citroner, olivolja och salt. Blanda ner pärlcouscousen efter den svalnat. 


3. Sätt ugnen på 200 °C. Lägg laxen i en ugnsfast form och häll över ev. överbliven marinad. Stek laxen i ugn ca 15 min. 


4. Tahinasås: Blanda ingredienserna till såsen i en skål. 


5. Sallad: Hyvla gurka med en osthyvel och dela physalis i halvor. Lägg i en skål tillsammans med mâchesallad, citronsaft, olivolja och lite salt.